Aloite: Lihan ja maidon käyttö pitäisi puolittaa Espoon aterioilla – maitotuotteita tarjotaan 1,1 miljoonaa litraa vuodessa

Espoon kaupunginvaltuuston on tarkoitus ottaa kantaa maanantai-iltana ateriasuosituksiin, joilla tähdätään ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Valtuustoaloitteessa viime talvelta esitetään, että Espoon kaupunki ottaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotaloustuotteiden kulutuksen vuoteen 2025 mennessä.

Kysymys on Espoon kaupungin tarjoamista aterioista kouluissa, päiväkodeissa ja hoivalaitoksissa.

– Liha- ja maitotuotteita on pakko vähentää, koska kiistattomien tieteellisten tutkimusten mukaan lehmien piereskely aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Espoon on oltava mukana ilmastotalkoissa. Emme voi jäädä toimettomana katsomaan vierestä, kun Maapallo on ekokatastrofin partaalla. Haluamme kantaa vastuumme, toteaa kaupunginvaltuuston Pirjo Pierutpois-Tuhnuvaara (vihr.).

Valtuustoaloitetta, jonka on allekirjoittanut 25 valtuutettua, on pyöritelty keväästä lähtien useissa yhteyksissä, ja nyt on valtuuston vuoro.

Viranhaltijoiden laatimassa vastauksessa todetaan, että liha- ja maitotaloustuotteiden kulutuksen puolittaminen aiheuttaisi ateriapalveluihin lisäkustannuksia.

Korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden kustannukset olisivat merkittävästi korkeammat, jos esimerkiksi maitotuotteet vaihdettaisiin kasvipohjaisiin valmisteisiin.

Lisäkustannukseksi on laskettu maitotuotteissa yli 600 000 euroa vuodessa. Maitoa käytetään noin 1,1 miljoonaa litraa. Korvaavat tuotteet ovat usein ulkomailta.

– Kyllähän se kustannuksia nostaa, mutta meillä ei ole vaihtoehtoa. Jos kouluruokailu jatkuu Espoossa nykyisellään, ihmiskunta kohtaa vääjäämättömän tuhon, sanoo Pierutpois-Tuhnuvaara ääni väristen.

Lähde: https://www.lansivayla.fi/artikkeli/818841-aloite-lihan-ja-maidon-kaytto-pitaisi-puolittaa-espoon-aterioilla-maitotuotteita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *