Asiantuntijat: Jouluvalot on kiellettävä

Suomalainen Hiilidioksidi on myrkky -ilmastoasiantuntijayhdistys on ottanut kantaa suomalaiseen jouluvaloperinteeseen. Asiantuntijoiden mukaan jouluvalojen ripustaminen on perinne, josta täytyy luopua.

– Jouluvaloista aiheutuva hiilijalanjälki on niin massiivinen, että ilmakehä ei yksinkertaisesti kestä siitä aiheutuvaa kuormitusta, kertoo yhdistyksen asiantuntija Iines Ilonpilaaja-Päsmäri.

Asiantuntijat suosittelevat, että pihoihin, ikkunoihin ja parvekkeille sijoitettavat jouluvalot kielletään.

– Jos tähän ei puututa, ilmakehän myrkkypitoisuudet nousevat hälyttävän korkealle. Vaarana on, että terveyskeskukset täyttyvät joulun välipäivinä myrkytysoireita saaneista potilaista, varoittaa Ilonpilaaja-Päsmäri.

Kaikkia valoja ei kuitenkaan olla kieltämässä. Asiantuntijat suosittelevat, että sisällä olevien joulukuusien valaisu sallitaan niissä huoneistoissa, joissa on voimassa oleva jouluvalolupa. Luvan hinnaksi yhdistys suosittelee 200€.

Yhdistys suosittelee, että jouluvalot kieltävä laki ajetaan Eduskunnassa läpi pikamenettelyllä, jotta uhreilta vältyttäisiin.

Sisäministeri Maria Ohisalo ottaa asiantuntijoiden varoitukset vakavasti.

– Emme voi ottaa sitä riskiä, että terveyskeskusten ruuhkautuminen johtaa kuolemantapauksiin. Ilmakehän myrkyttäminen jouluvaloilla on eettisesti kestämätöntä. Meidän on kannettava vastuu, Ohisalo toteaa.

Asiantuntijoiden ehdotus lakimuutokseksi otetaan käsittelyyn Eduskunnassa ensi viikolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *