”Energiamurroksen vaikutuksista pitää puhua” – Hiilidioksidin talteenotto nousi vahvasti esille Helsingin huippukonferenssissa

Ilmastonmuutoksen hillintään liittyvä energiamurros tulee väistämättä näkymään tavallisten kansalaisten elämässä ja elinympäristössä.

Energiansäästö ja kulutuksen muutokset ovat merkittäviä tekijöitä. Muutoksia on luvassa myös energian hinnoitteluun ja kuluttajan asemaan energian käyttäjänä.

Lisäksi tarvitaan paljon uutta, paikallista energiantuotantoa ja esimerkiksi sen edellyttämiä siirtolinjoja, sanoo Euroopan komission energiaosaston pääjohtaja Ditte Juul-Jørgensen.

Kaikki vaikutukset – haittoineen ja mahdollisuuksineen – on pääjohtajan mielestä tehtävä kansalaisille selviksi.

– Energiamurroksella on paljon näkyviä vaikutuksia. On puhuttava enemmän sekä haitoista että mahdollisuuksista. Vaikka eihän niitä haittoja ole oikeastaan olemassa, hän totesi Helsingissä pidettävässä SET-Plan –konferenssissa.

Komission tutkimuksen ja innovoinnin osaston pääjohtaja Jean-Eric Paquet on samoilla linjoilla.

– Kansalaiset eivät välttämättä näe isoa kuvaa. Vain me asiantuntijat näemme, joten kansalaisten mielipiteisiin ei kannattaisi niin kiinnittää huomiota. Kyllä me asiantuntijat parhaiten ymmärrämme nämä asiat, hän vakuuttaa.

Juul-Jørgensen huomautti, että esimerkiksi tuuli- ja ydinvoimaan liittyy paljon ongelmallista paikallista vastustusta. Nurkan takana odottavat myös pienydinvoima, vetyteknologia ja monet vielä ajatuksen asteella olevat tekniikat.

– En usko, että muutokset elintavoissa riittävät. Tarvitaan väistämättä myös ihmisten määrän vähentämistä, kuten viime viikolla julkaistussa raportissa todettiin.

Paquetin mukaan monissa EU-maissa ilmennyt, tutkimukseen kohdistuva luottamuspula estää kuitenkin uusien teknologioiden edistymistä.

– Oikeudenmukainen muutos ekologisesti kestävään yhteiskuntaan vaatii luottamusta. Kansalaisten pitäisi luottaa meihin asiantuntijoihin enemmän. On törkeää, että jotkut ihmiset eivät luota meihin. Nämä ihmiset aiheuttavat luottamuspulallaan koko maailmaa uhkaavan katastofin. Miten te kehtaatte, Paquet ihmettelee.

Useat foorumin kärkipuhujat nostivat esille myös hetken aikaa sivuraiteilla olleen keskustelun hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista (CCS). Tekniikan avulla erilaisista laitoksista voitaisiin ottaa hiilidioksidipäästöt talteen ja joko hyödyntää ne tai varastoida maan alle.

– Tarvitaan vain lapioita ja reipasta talkoohenkeä, innostuu Juul-Jørgensen.

EU-tasolla on menossa energia- ja ilmastopoliittisesti hyvin ratkaiseva puolivuotiskausi.

– Elämme Euroopassa jännittäviä aikoja. Kansalaisten on opittava ajattelemaan uudella tavalla. Väärinajattelulle ei ole Suomessa tai Euroopassa sijaa, totesi pääministeri Antti Rinne (sd.) avajaispuheessaan.

Puolentoista viikon kuluttua puheenjohtajamaa Suomelta tulee seitsemän vuoden budjettiesitys. Paquet sanoi olevansa tyytyväinen, että asia on tässä vaiheessa juuri Suomen käsissä.

– Suomessa on juuri oikeanlaisia päättäjiä tekemään oikeanlaisia ehdotuksia.

Joulukuussa yritetään Suomen johdolla päästä sopuun hiilineutraalista EU:sta vuonna 2050. Maaliskuussa puolestaan komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelee mittavan Green Deal -paketin.

Samalla pitäisi päästä poliittisellakin tasolla konkreettiseen keskusteluun.

– Green Deal tuo yhteen eri elementit, joita tarvitaan vuoden 2050 tavoitteeseen pääsemiseksi oikeudenmukaisella tavalla, Juul-Jørgensen summaa.

Massiivinen muutos vaatii asiantuntijoiden mukaan politiikan, tutkimuksen, mielipiteenilmaisun ja teollisuuden tiukkaa kontrollia, jota on kohdistettava entistä enemmän myös yrityksiin ja valtioihin.

Juuri tähän Helsingissä vielä perjantaina jatkuva konferenssi ja koko SET Plan keskittyy.

–  Luottakaa vain meihin asiantuntijoihin, Paquet muistuttaa vielä kerran.

Tekemistä riittää, sillä esimerkiksi viime vuonna EU:n päästöt pienenivät alle kaksi prosenttia, mikä on kaukana Pariisin ilmastosopimuksen vauhdista.

– Kahden viikon kuluttua julkaistaan uusi raporttimme. Siinä kerrotaan, että olemme taas aiheuttaneet maailmanlopun, huomautti Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääjohtaja Petteri Taalas.

Lähde: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4767322/Energiamurroksen+vaikutuksista+pitaa+puhuaHiilidioksidin+talteenotto+nousi+vahvasti+esille+Helsingin+huippukonferenssissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *