Euroopan parlamentti on julistanut ilmastohätätilan – osa suomalaisista vastusti

Euroopan parlamentti julisti torstaina ilmastohätätilan selvin luvuin. Sanasta käytiin ennen äänestystä vakavaa keskustelua, koska hätätilan julistamisella on Saksassa historiallinen painolastinsa. Juuri hätätilaan vedoten Adolf Hitler nosti itsensä aikoinaan valtaan. Asiantuntijoiden mukaan tätä kiusallista historiallista tosiasiaa ei kannata miettiä.

Sana mietitytti myös osaa suomalaismepeistä. Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi aiemmin viikolla, että hän ei pidä termistä, koska se paljastaisi liian selvästi sen, että termillä halutaan lisätä ylimääräisten valtuuksien antamista viranomaisille.

– Olen ollut sisäministerinä neljä vuotta Suomessa ja tiedän mitä tarkoittaa emergency, minkälaisiin toimiin se antaa viranomaisille valtuudet ja mitä se tarkoittaa kansan herättämisen kannalta. Tässä kannattaisi edetä hienovaraisemmin, Pekkarinen sanoi tavatessaan toimittajia Strasbourgissa.

Euroopan parlamentin selvä enemmistö päätyi lopulta tukemaan päätöslauselmaa, jossa yksittäisen sanan korostamisen lisäksi kiritetään EU-maiden johtajia vähentämään ilmaston lämpenemistä aiheuttavia päästöjä. Puolesta äänesti 429 meppiä ja vastaan 225.

Suomalaismepit äänestivät kiltisti niin kuin käskettiin, lukuun ottamatta rasistisia ja tieteen vastaisia perussuomalaisia, jotka kannattavat vihapuhetta ja uskovat typeriin salaliittoteorioihin.

– Kyllä tämä on hätätila, kommentoi Silvia Modig (vas.).

– Tämä on pahin hätätila Euroopassa sataan vuoteen, lisäsi Sirpa Pietikäinen (kok.).

– Hirvittävää tämä hätä, kauhisteli Ville Niinistö (vihr.).

– Minullakin on hirveä hätä, ilmoitti Heidi Hautala (vihr.) muistuttaen samalla, että ensi talvena ei tule lunta.

Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006323939.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *