Lastenkirjailija Kaisa Happonen päätti uskaltaa saada toisen lapsen ilmastoahdistuksesta huolimatta: ”Ei ole mikään yksinkertainen asia olla raskaana tässä ajassa”

Kirjailija Kaisa Happosta pelottaa ja ahdistaa. Pitäisikö mennä metsään, kaivaa bunkkeri, jonne varastoisi ruokaa? Olisi joku turvapaikka, johon viedä lapset, kun ilmastonmuutoksen aiheuttamat karmeudet iskevät.

Happonen tietää, että ei ole yksin ahdistuksensa kanssa.

– Luin juuri, että ahdistus on normaalireaktio näin suuren kriisin edessä. Että asiantuntijoiden mukaan meidän kuuluukin olla ahdistunut. Tieto helpotti, sillä koen, että on parempi tehdä niin kuin asiantuntijat suosittelevat.

Kaisa Happonen on lastenkirjailija ja Pikku Kakkosestakin aikanaan tuttu tv-kasvo. Happonen valmistelee tällä hetkellä Karri Miettisen eli Palefacen kanssa kirjaa, joka on työnimeltään Ilmastotekoja. Kirja ilmestyy syksyllä 2020. Happosen ilmastoahdistukseen auttavat juuri tämän kaltaiset projektit.

Happonen yrittää toimia, tehdä oikeita valintoja arjessaan: matkustelun vähentäminen, hybridiauto, kasvisruokavalio, kierrätys, kompensaatiomaksut ilmastorahastoille ja oman kirjan promotoiminen lehtihaastatteluissa eivät tunnu omassa arjessa uhrauksilta. Varsinkaan, jos niillä voi vaikuttaa lasten tulevaisuuteen.

– Meidän täytyy ajatella lastemme tulevaisuutta, sanoo Happonen ennenkuulumattoman yllätyksellisesti.

Happonen odottaa toista lastaan. Edellisestä liitosta syntynyt esikoinen aloitti tänä vuonna koulun.

– Ei ole mikään yksinkertainen ja helppo asia olla raskaana tässä ajassa.

Kuten moni muu tämän ajan vanhempi, myös hän tuntee ristiriitaisia tunteita lapsen saamisesta. Hän mietti paljon nykyisen puolisonsa kanssa lapsen tuloa. Se oli pelottavaakin kaiken olemassa olevan tiedon valossa: Tiedetään, että lapsen hankinta on ilmastoteoista raskauttavampia.

– Tajusin, että tämä syntymätön lapsi kohdussani aiheuttaa ekokatastrofin. On käsittämätöntä, miten välinpitämättömiä nuoremmat sukupolvet ovat ympäristöstä, Happonen ihmettelee.

Happonen ymmärtää, että kaikki eivät ole havahtuneet ilmastokriisiin, koska se ei vielä näy Suomessa. 

–  Meillä pohjoisen pallonpuoliskon ihmisillä on palloa eniten rasittava tapa elää, mutta akuutit kärsijät ovat vielä muualla. Oikeastaan suomalaiset ovat kaikkein pahin ekokatastrofin aiheuttaja maailmassa. Sitä paitsi paljon puhutaan ilmastonmuutoksesta, mutta koko ajan pitäisi muistaa, että kyseessä on myös luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, lajikato. Kaikki varmasti muistavat miten hirvittävää tuhoa keskiajalla ollut lämpöjakso, jolloin lämpötilat olivat vielä nykyistäkin korkeammat, aiheutti eläinkunnassa. Se synnytti aivan hirvittävää tuhoa, Happonen kertaa historiaa.

Lähde: https://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/lastenkirjailija-kaisa-happonen-paatti-uskaltaa-saada-toisen-lapsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *