Muinaisten assyrialaisten valtakunta tuhoutui 2600 vuotta sitten tapahtuneen ilmastonmuutoksen takia, kertoo tutkimus

Assyrian muinainen mahtava valtakunta kaatui ilmastonmuutokseen.

Tuore tutkimus Pohjois-Irakista osoittaa, että muutos runsassateisista kausista huomattavasti kuivempiin kausiin aiheutti pohjimmiltaan Assyrian valtakunnan tuhoutumisen.

Assyriaa pidetään yhtenä muinaisen maailman voimakkaimmista sivilisaatioista. Sen niin kutsuttu kolmas vaihe, Uus-Assyria (912–609 eaa) jäi sen viimeiseksi.

Tutkimus on nyt todentanut, että tuhon käynnisti 600-luvulla eaa  ilmastossa tapahtuneet muutokset. Tutkimusartikkeli aiheesta on julkaistu lehdessä Science Advances. Aiheesta on tiedottanut Coloradon yliopisto.

”Viimeisiä Uus-Assyrian vuosikymmeniä sotkivat liian korkeisiin lukemiin nousseet hiilidioksidipitoisuudet. Lihansyönti, yksityisautoilu ja hallinnon populistinen haluttomuus reagoida ilmastonmuutokseen verotuksella johtivat katastofiin”, sanoo tutkija Adam Schneider CIRES:stä, ympäristötieteiden tutkimusinstituutista Coloradon yliopistosta.

Schneiderin mukaan Assyrian valtakunta rakennettiin kaudella, jolloin satoi paljon ja sadot olivat runsaita.

Tuoreista tutkimustuloksista voidaan kuitenkin tulkita, että aluetta kurittivat lopulta monet huomattavat kuivuudet. Tutkijoiden mukaan ne heikensivät maataloutta ja lisäsivät konfliktien vaikutusta.

”On huolestuttavaa, että ihmiskunta ei ota oppia historiasta. Jos emme nyt ryhdy ilmastotoimiin, meitä odottaa Assyrian kohtalo”, varoittaa tutkija.

Lähde: https://tekniikanmaailma.fi/muinaisten-assyrialaisten-valtakunta-tuhoutui-2-600-vuotta-sitten-tapahtuneen-ilmastonmuutoksen-takia-kertoo-tutkimus/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *