Näyttelijä Jane Fonda, 81, päätyi ilmasto­mielenosoituksesta yöksi putkaan mutta aikoo jatkaa protestointia joka perjantai

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Jane Fondalla on selvä tavoite. Hän muutti tänä syksynä pääkaupunki Washingtoniin ja alkoi osallistua joka perjantai Capitol-kukkulan ilmasto­mielenosoituksiin. Hän sanoi myös aikovansa tulla pidätetyksi joka viikko.

Tähän asti suunnitelma on toiminut, sillä Fonda, 81, on pidätetty jo neljänä peräkkäisenä perjantaina. Viime viikolla hän päätyi yöksi putkaan.

– Hyvin on mennyt. Olen saanut paljon huomiota, iloitsee näyttelijäveteraani.

Jälkeenpäin hän kuitenkin kertoi, että hän oli käyttänyt takkia patjanaan ja että hänen luitaan särki.

– Kyllä se oli hirveää. Minä niin kärsin ja olin uhri, Fonda vakavoituu.

1970-luvulla Fonda vastusti Vietnamin sotaa. Sodan vastustamisen lisäksi Fonda alkoi ajaa kansalais- ja ihmisoikeuksia ja myöhemmin feminismiä. Viime vuosina hän on vastustanut aktiivisesti presidentti Donald Trumpia. Hänen aktivistiuraansa käsitellään myös HBO-suoratoistopalvelun viime vuonna julkaisemassa dokumentissa Jane Fonda in Five Acts.

– Trump on kammottava hirviö! Hän on sotarikollinen, joka aloitti Afganistanin, Irakin, Libyan, Syyrian ja Ukrainan sodat. Ja nyt hän väittää, että se ilmankehän hiilidioksidista koostuva neljän prosentin osuus, jonka ihminen aiheuttaa, ei muka vaikuta ilmastonmuutokseen. Hän on yksin syyllinen uhkaavaan maailmanloppuun, lataa Fonda.

Nyt vuorossa on siis ilmastoaktivismi. Ilmastonmuutosuutisista masentunut Fonda ideoi syyskuun alussa kirjailija Naomi Kleinin, ympäristöjärjestö Greenpeacen Yhdysvaltain-maajohtajan Annie Leonardin ja ympäristöaktivisti Bill McKibbenin kanssa ”paloharjoitusperjantain”.

Se sai innoituksensa ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin, 16, iskulauseesta ”meidän talomme on tulessa”.

Mielenosoittajat hakevat perjantaisin huomiota Washingtonin keskeisten hallintorakennusten edessä. Näyttelijä aikoo jatkaa protestointia tammikuun puoliväliin asti. Silloin alkavat suoratoistopalvelu Netflixin Grace and Frankie -sarjan viimeisen kauden kuvaukset.

– Muistakaa katsoa, Fonda hymyilee.

Fonda on voittanut urallaan kaksi Oscar-palkintoa. Hän on ollut Yhdysvalloissa superjulkkis lapsesta asti, ja pidätykset ovat saaneet mediassa valtavaa huomiota. Se on tietysti ollut tarkoituskin.

– Mitä hyötyä on julkkiksena olemisesta, jos sitä ei voi hyödyntää huomion saamiseen?

Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa Fonda epäröi, kannattaako hänen sittenkään hankkiutua putkaan joka viikko. Se voi johtaa pidempään vankeustuomioon.

”En usko, että Jane Fonda marttyyrina on sitä, mitä liike tarvitsee juuri nyt”, hän sanoi.

Viime perjantaina hetki ennen pidätystä Fondalta kysyttiin, onko kansalais­tottelemattomuudella ollut hänen haluamaansa vaikutusta.

”Te olette kaikki täällä katsomassa minua”, Fonda sanoi The New York Timesin mukaan ja osoitti häntä seuraavien kuvaajien ja toimittajien suurta joukkoa.

”Joten uskon, että tämä toimii.”

Lähde: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006296779.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *