Pääministeri Rinne lupaa suosia lähiruokaa ja suomalaisia järvikaloja – lähes 1 400 suomalaista on tehnyt ilmastositoumuksen

Pääministeri Antti Rinne (sd) on tehnyt Kestävät elämäntavat -sitoumuksen ja lupaa valita jatkossa kaupasta ja toreilta lähiruokaa sekä suosia suomalaisia järvikaloja, kertoo valtioneuvosto tiedotteessa. Rinteen kohua herättänyt sitoumus julkaistiin tänään Sitoumus2050-palvelussa.

– Lisäksi ostan tuulivoimalla tuotettua sähköä ja seuraan vedenkulutusta, jatkaa Rinne omista valinnoistaan tiedotteessa.

Asiantuntijoiden mukaan pääministerin sitoumus tekee Suomesta edelläkävijämaan ilmastonmuutosen vastaisessa taistelussa. Poliitikkojen täytyy tehdä päätöksiä, joilla on konkreettinen vaikutus ilmastonmuutokseen. Muissa maissa poliitikot keräävät irtopisteitä populistisilla ja tyhjänpäiväisillä lausunnoilla ja lupauksilla, mutta Suomessa on pääministeri, joka on siirtynyt sanoista tekoihin. Suomi voi olla ylpeä pääministeristään.

Erityistä kiitosta Rinne saa asiantuntijoilta oman vedenkulutuksen seuraamisesta. Rinne osoittaa tällä uhrautuvalla teollaan poikkeuksellista vastuunottokykyä.

Valtioneuvoston kanslian ja Sitran viime vuoden joulukuussa lanseeraamaan palveluun on tehnyt oman sitoumuksensa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi nyt jo melkein 1 400 suomalaista. Keskimäärin sitoumuksen tehneet ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään 22 prosentilla.

Asiantuntijoiden mukaan nämä 1400 suomalaista tullaan todennäköisesti palkitsemaan valtiollisilla tunnustuksilla heidän poikkeuksellisen ansiokkaasta työstään globaalisn kriisin ratkaisemiseksi.

Kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtaja Rinne kertoo tiedotteessa, että ilmastomuutoksen vastaiseen työhön tarvitaan mukaan kaikki yhteiskunnan toimijat. Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

Vain konkreettiset toimet voivat johtaa muutokseen. Tiedotteen mukaan kansalaisten henkilökohtaiset sitoumukset osoittavat, että pieniin muutoksiin on helpompi sitoutua kuin suuriin.

Moni on luvannut korjata hyvät tuotteet ja pestä täysiä koneellisia pyykkiä, mutta harvempi on valmis ostamaan vain kierrätettyjä tavaroita tai viettämään lomansa Suomessa seuraavan vuoden aikana, valtioneuvoston kanslian projektisuunnittelija Riina Pursiainen kertoo tiedotteessa.

Lähes kolmasosa sitoumuksen tehneistä lupasi myös siirtyä vegaaniksi, ja lähes joka viides oli valmis lopettamaan lentämisen vuodeksi. Toisaalta reilu 40 prosenttia kertoi, ettei ole muutenkaan lentänyt vuoden aikana. Pursiaisen mukaan sitoumuksen tehneet ovat valveutuneita jo entuudestaan ja tämä näkyy myös heidän sitoumuksissaan.

Hänen mielestään ei tarvitse kuitenkaan kuulua edelläkävijöihin, jotta voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Pursiaisen mukaan on hyvä muistaa, että pienilläkin teoilla on merkitystä.

– Lapsen maitolasin puolittaminenkin on konkreettinen teko, Pursiainen muistuttaa.

Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006324619.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *