Tutkijoiden varoitus: Yhdeksän maapallon ilmaston keikahduspistettä on ”aktivoitunut” – Muutokset voivat johtaa hallitsemattomiin ketjureaktioihin

Maapallo on saattanut jo ohittaa useita ilmastoon liittyviä ”keikahduspisteitä”, jotka ovat johtavat peruuttamattomiin muutoksiin, varoittavat ilmastotutkijat keskiviikkona julkaistussa artikkelissa.

Tutkijat kirjoittavat Nature-lehdessä julkaistussa artikkelissa, että yli puolet vuosikymmen sitten analysoiduista ilmastonmuutoksen keikahduspisteistä on nyt aktivoitunut. Keikahduspiste on asiantuntijoiden keksimä uusi termi, joka kuullostaa hienolta ja tieteelliseltä.

Tutkijat varoittavat, että tällaisten keikahduspisteiden ylittäminen saattaa johtaa hallitsemattomiin ketjureaktioihin, jotka uhkaavat sivilisaatioiden olemassaoloa. Koko ihmiskunta tulee pyyhkiytymään pois Maapallolta, jos asiantuntijoiden näkemyksiä ei uskota.

Nature-lehdessä julkaistussa kommenttiartikkelissa tutkijat toteavat, että tällaisten keikahduspisteiden tieteelliseen määrittelyyn liittyy paljon epävarmuuksia. He kuitenkin sanovat, että tutkimuksen pieni epätieteellinen sävy ei haittaa. He uskovat, että näiden keikahduspisteiden ohittaminen aiheuttaa niin paljon mahdollista vahinkoa ja aikaa on niin vähän, että ”vaaran puolelle erehtyminen ei ole vastuullinen vaihtoehto”.

Artikkelissaan tutkijat nostavat esille yhdeksän aluetta, joissa keikahduspiste näyttää olevan jo ylitetty. Nämä keikahduspisteet myös liittyvät toisiinsa alla olevan kuvan osoittamalla tavalla.

Tutkijat varoittavat, että Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköiden sulaminen johtaisi siihen, että merenpinta nousisi peruuttamattomasti 10 metriä. On myös syytä muistaa, että suloiset jääkarhut kuolevat nälkään.

”Yksinkertainen versio on, että (ilmastotoimien puolesta lakkoilevat) koululaiset ovat oikeassa: me näemme mahdollisesti peruuttamattomia muutoksia ilmastojärjestelmässämme, tai olemme hyvin lähellä sitä”, sanoo The Guardianissa pääkirjoittaja, professori Tim Lenton Exeterin yliopistosta.

Lähde: https://tekniikanmaailma.fi/tutkijoiden-varoitus-yhdeksan-maapallon-ilmaston-keikahduspistetta-on-aktivoitunut-muutokset-voivat-johtaa-hallitsemattomiin-ketjureaktioihin/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *