Kolumni: Madridin ilmastokokous oli käsittämätön floppi

Suuria odotuksia kokoukseen ei edes kohdistunut. Toivottiin kuitenkin, että viime vuoden kokouksessa hieman keskeneräiseksi jäänyt Pariisin sopimuksen sääntökirja saataisiin valmiiksi. Ei saatu. Kehitysmaat toivoivat saavansa lisää rahoitusta ilmastonmuutoksen aiheuttamien menetysten ja tuhojen korjaamiseen. Lupauksia lisärahasta annettiin jälleen, mutta uutta rahoitusmekanismia he eivät saaneet.

Toivottiin edes sitä, että kokouksesta saataisiin selkeä viesti maailmalle siitä, että valtiot ovat tosissaan taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Sitäkään viestiä ei saatu.

Vuosi 2019 jää historiaan lukuisista ilmastokatastrofeista: Valtavat tulipalot ovat roihunneet Amazonin sademetsissä ja Australiassa, helleaaltoja koettiin eri puolilla maailmaa, niin Etelämantereella kuin Grönlannissakin havaittiin kiihtyvää sulamista. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ennätyskorkealla. Tutkijat ovat julkaisseet lukuisia raportteja ilmastonmuutoksen vääjäämättömästä etenemisestä ja varoittaneet, että olemme jo voineet ylittää kriittisiä rajoja, joiden jälkeen ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää.

Nuoret ovat Greta Thunbergin esimerkkiä noudattaen nousseet barrikadeille vaatimaan aikuisia pelastamaan maapallon.

Tuntuu siltä, että ilmastoneuvottelut elävät täysin omassa kuplassaan, jonka sisälle ihmisten hätä ja nuorten vaatimukset eivät kuulu.

Jälleen on syytä pohtia, mikä merkitys jokavuotisilla ilmastoneuvotteluilla on. Onko perusteltua kerätä 20 000 neuvottelijaa sekä järjestöjen ja yritysten edustajaa kahdeksi viikoksi kokoustamaan, jos lopputulos on näin mitätön?

YK-kokouksien ongelma on se, että päätöksiin vaaditaan kaikkien maiden yksimielisyys. Sellaista on lähes mahdotonta saavuttaa kuten nähtiin jälleen Madridissa. Oma etu tuppaa menemään yhteisen edun edelle.

Onkin syytä kysyä, että onko nykyisessä päätöksentekomallissa enää mitään järkeä? Keskenään riitelevät maat eivät selkeästikään kykene ratkaisemaan koko planeettaa koskevaa ongelmaa. Olisko jo aika miettiä kokonaan uusia ratkaisumalleja?

Ongelma on siinä, että valtiot eivät saa tehtyä kipeästi kaivattuja päätöksiä. Tämä ongelma olisi täysin ratkaistavissa antamalla YK:lle suuremmat valtuudet. Onkin korkea aika ottaa toimimattomien prosessien tilalle uusi maailmanjärjestys, jossa YK saa tehtyä ne tarvittavat päätökset, joilla ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Tarvitsemme YK:n alaisen maailmanhallituksen – yhden ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun sitoutuneen keskuskomitean, jonka päätöksiin koko maailman on sitouduttava.

Jokaisella ihmisellä on oikeus elämään. Tuo oikeus on uhattuna, jos emme saa maailmanlaajuista keskushallintoa, joka pitää koko planeetasta ja sen ihmisistä huolta.

Lähde: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ymparistotoimittajan-kommentti-madridin-ilmastokokous-oli-kasittamaton-floppi/7661482

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *