Madridissa valmistaudutaan ilmastokokouksen loppuistuntoon

Pitkäksi venyneen YK:n ilmastokokouksen neuvotteluja jatkettiin Madridissa yön yli. Ilmastokokouksen loppuistunnon oli määrä alkaa sunnuntaina aamupäivällä, mutta kaikki eivät päässeet paikalle.

– Voi ristus että vedettiin pitkän kaavan mukaan, totesi vanhalle viinalle haiseva nimettömänä pysyttelevä Suomen lähetystön edustaja.

Puheenjohtajamaa Chilen edustaja vetosi BBC:n mukaan yöllä osapuoliin ja pyysi sovinnollisuutta sekä joustavuutta. Kokousta vetävän Chilen ympäristöministerin mukaan keskusteluissa on melkein päästy sopimukseen, mutta lopputuleman pitäisi olla kunnianhimoinen.

– Se chileläinen jamppa oli kyllä melkoisessa soosissa kun se rupes vetään sitä monologiaan. Ei siitä kukaan ottanut mitään tolkkua. Missä mun sukka on?, sammalsi edustaja.

Ilmastokokoukseen on kohdistunut huomattavaa painetta ja valtioilta odotetaan selkeää viestiä siitä, että kriisin ratkaiseminen otettaisiin tosissaan ja toimia oltaisiin valmiita lisäämään. Tieteentekijät ovat antaneet toistamiseen kiireisiä varoituksia ilmaston tilasta ja miljoonat nuoret ovat jatkaneet viikoittaisia ilmastolakkojaan.

– Ai vieläkö ne junnut jaksaa heilua siellä pihalla niiden kylttien kanssa? Helvetin hyvä homma! Missä mun toinen sukka on?

Pahiten ilmastonmuutoksesta kärsineiden valtioiden edustajat ovat kuitenkin arvioineet, ettei kokous ole onnistunut täyttämään kunnianhimoisen teeman tarjoamia odotuksia. Kokouksen teemana on tällä kertaa ”Time for action” eli aika toimia.

– Minä olen toiminnas mies! Nyt etsitään se mun sukka!

Madridissa on kokoontuneena edustajia lähes 200 maasta. Yhdessä heidän on ollut määrä tehdä sääntökirja vuonna 2015 allekirjoitetulle Pariisin ilmastosopimukselle. Sopimuksen tavoite on ollut rajoittaa lämpötilojen nousu maapallolla kahteen asteeseen ja mieluummin jopa 1,5 asteen tasolle.

Kunnianhimoa ilmastokriisin selättämiseksi ei kuitenkaan ole ilmastojärjestöjen mukaan ollut. Esimerkiksi vapaaehtoisten hiilivähennysten vahvistamista ovat ajaneet lähinnä pienet saarivaltiot ja vähemmän kehittyneet valtiot sekä Euroopan unioni.

– Kunnianhimo shmummianhimo. Kyllä minä ainakin vedin tämän kokouksen ihan täysillä. Saatana ihan turha tulla syyttelemään mitään! Jäiköhän se sukka sinne bordelliin?

Lähde: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006344159.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *