Miten pienentää lemmikin hiilijalanjälkeä?

Lemmikkien suurimmat ympäristövaikutukset aiheuttaa niiden ruokinta. Eläinystävien ekologiseen jalanjälkeen voi kuitenkin vaikuttaa pienillä arjen valinnoilla, muistuttaa koiran- ja kissanruokavalmistaja Edgard & Cooper.

Maailmassa on noin 800 miljoonaa lemmikkieläintä, joiden yhteenlaskettu hiilitassunjälki on huomattava. Suomessa lemmikkien ilmastovaikutus on noin prosentti koko maan päästöistä. Yhden koiran osuus vastaa noin neljännestä henkilöauton hiilidioksidipäästöistä.

Eduskunnan lemmikkiasiainvaliokunnan puheenjohtaja Risto Rapatassu pitää lemmikkien pitämistä merkittävän ympäristökuormittajana. Suunnitelmissa on kannustaa ihmisiä luopumaan lemmikeistä uudella lemmikkisakolla.

– Yksi mahdollisuus lemmikkien aiheuttaman ekokatastrofin ehkäisemiseksi olisi asettaa lemmikkien pitäminen rangaistavaksi teoksi. Olemme kaavailleet 10 000 euron sakkorangaistusta per lemmikki. Suunnitelman mukaan sakon lisäksi lemmikkien omistajat kirjattaisiin rikosreksteriin, kertoo Rapatassu.

Lemmikkien aihettamat päästöt tulevat pääasiallisesta lemmikkien ruuasta. Päästöjä aiheutuu lisäksi eläintarvikkeiden hankinnasta sekä kuljetuksista esimerkiksi aktiviteetteihin, näyttelyihin ja eläinlääkäriin.

– Emme aina muista tehdä vastuullisia valintoja, kun on kyse nelijalkaisista ystävistämme. Lemmikit on kuitenkin helppo ottaa huomioon luontoystävällisessä elämäntavassa, Vanbeselaere lohduttaa.

Lemmikki voi vaikuttaa omistajaansa ilmastonmuutoksen kannalta myös myönteisesti. Esimerkiksi eläinystäviin käytetty raha voi olla pois muusta kulutuksesta, kuten lomalennoista. Usein myös kodin ruokahävikki vähenee, kun koiralle annetaan koiranruuan ohella ihmisten ruuantähteitä.

– Koiran kanssa ulkoilu myös usein parantaa omistajansa luontosuhdetta, mikä voi johtaa ekologisempiin valintoihin arjessa yleisemminkin, Vanbeselaere lisää.

Lähde: https://aamuset.fi/artikkeli/4788434/Miten+pienentaa+lemmikin+hiilijalanjalkea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *