Suomalaisten ilmastonmuutosasenteet muuttuneet hälyttävästi

Suomalaisten ilmastoasenteissa on tapahtunut muutos, ilmenee Energiateollisuuden teettämästä vuosittaisesta energia-asenne –tutkimuksesta. Ilmastokriisiin on suhtauduttu 2010-luvulla vuosi vuodelta vakavammin, mutta kuluvan vuoden aikana kehityksessä tapahtui merkittävä muutos.

Vastaajilta kysyttiin, mitä mieltä he ovat väitteestä ”Ilmastonmuutos on todellinen ja äärimmäisen vakava uhka, jonka torjuntaan koko maailman tulisi ryhtyä välittömästi ja kaikin mahdollisin keinoin”. Viime vuonna väitteeseen yhtyi täysin 62 prosenttia vastaajista, tänä vuonna enää 46 prosenttia.

Useimmat ilmastokriisiin vakavasti suhtautuvista olivat edelleen jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa, mutta myös epätietoisten määrä kasvoi seitsemästä prosentista yhteentoista.

”Vaalivuosi näkyy vastauksissa, valitettavasti”, tulkitsee Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä muutosta.

”On jokseenkin turhauttavaa, että korkean koulutuksen maassa on edelleen näinkin paljon heitä, jotka eivät usko suurella rahalla tuotettuun narratiiviin”, hän sanoo.

Leskelän mukaan kallis mielipidevaikuttaminen ei ole kuitenkaan täysin tehotonta.

”Se on toki positiivista, että edelleen suuri enemmistö suomalaisista suhtautuu vakavasti ilmastokriisiin. Tämä näkyy myös kyselyn muissa vastauksissa. Ihmiset haluavat, että aurinkoon, tuuleen ja veteen panostetaan energialähteinä. Myös ydinvoiman ennätyskorkea kannatus heijastelee samaa”, Leskelä sanoo.

Suomalaisten muuttuneet asenteet näkyvät hyvin myös väitteessä ”Olen valmis maksamaan energiasta korkeampaa hintaa ympäristöhaittojen vähentämiseksi”. Nyt 37 prosenttia vastaajista oli jokseenkin tai täysin eri mieltä, kun viime vuonna vastaava luku oli 25 prosenttia.

”Tämä on hyvin vaarallinen kehityssuunta”, toteaa Leskelä.

Tutkimuksen tekijät varoittavat huolestuttavasta kehityksestä ja ehdottavat valtion pikaista puuttumista asiaan. Jos ihmiset eivät näe ilmastonmuutosta äärimmäisen vakavana uhkana, valtio menettää tulevaisuudessa merkittäviä summia verovaroja. Uudet ilmastoverot saattavat jäädä toteuttamatta, jos yleinen mielipide jatkaa nykyistä kehitystään.

Valtion olisi syytä panostaa ilmastonmuutoksen vaarallisuudesta kertovaan viestintään ja kansalaisten kouluttamiseen. Yhdeksi vaihtoehdoksi on kaavailtu ilmastonmuutosleirien perustamista. Valtion omistamat koulutusleirit voisivat auttaa oikeanlaisten asenteiden vahvistamisessa.

Lähde: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/4d6df108-7f7f-4286-be15-0aedb54482fd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *