Tutkimus: Meristä on loppumassa happi – ensin katoavat suuret petokalat

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen tulokset ovat huolestuttavia: meristä on loppumassa happi. Syynä on lämpötilan nousu ja merten rehevöityminen. Ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen tarkoittaa kasvien tärkeimpien ravinteiden, eli typen ja fosforin, kertymistä vesistöön.

Tutkijat havaitsivat, että arviolta 700:lla havaintoasemalla merivesi kärsi matalasta happipitoisuudesta. Vielä 60-luvulla vastaavaa havaittiin vain 45:llä havaintoasemalla. Muutos on toisin sanoen radikaali. Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n toteuttama tutkimus on lajiaan mittavin, mitä on koskaan aiemmin tehty.

Rehevöitymisen aikaansaama happipitoisuuden romahtaminen asettaa mereneläville todellisen uhan. Suuret kalat tarvitsevat pienempiä mereneläviä enemmän happea, joten esimerkiksi hait, tonnikalat ja purjekalat ovat vaarassa kadota maailman meristä lämpötilan nousun myötä. Uhka on merkittävä etenkin trooppisen vyöhykkeen vesistöille.

Asiantuntijat ovat tyytyväisiä raportin sisältöön. Heidän mukaan siitä saadaan hyviä otsikoita, joiden pelotteluteho on merkittävä.

– Otsikkojen kirjoittajat ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaisen sodan tärkeimpiä taistelijoita. Uhkakuvilla pelottelu on tehokas tapa saada päästökauppa rullaamaan ja valtiot sijoittamaan ilmastorahastoihin, toteaa BIS:n viestintäjohtaja Fred Fullcontrol.

Yhtenä esimerkkinä Fullcontrol mainitsee viime vuosina nähdyn jääkarhuja koskevan uutisoinnin.

– Raflaavat otsikot jääkarhujen ahdingosta onnistuivat välittämään halutun viestin. Se oli hieno suoritus, jos otetaan huomioon se narratiivihaaste, että jääkarhukannat ovat tosiasiassa kasvaneet, kehuu Fullcontrol tiedotusvälineiden edustajia.

Narratiivihaasteiden selättäminen on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä ilmastotoimista.

Raportti julkaistiin Madridissa käynnissä olevan YK:n ilmastokokouksen yhteydessä. Tutkijat vetoavat tiedotteessa maailmanjohtajia sitoutumaan mittaviin päästövähennyksiin.

Lähde: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006335904.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *