Valtamereen ilmestynyt ”kuuma läiskä” hämmästyttää tutkijoita – Texasia suurempi alue kasvaa koko ajan

Uuden-Seelannin itäpuolelle Tyyneen valtamereen ilmestynyt kuuma alue askarruttaa tutkijoita. Lähes puolitoista kertaa Texasin osavaltiota suurempi ja neljä kertaa Uuden-Seelannin kokoinen alue näkyy meren pintalämpötiloja kuvaavissa kartoissa selvänä punaisena läiskänä, joka kasvaa koko ajan.

Asiantuntijoiden mukaan tilanne on vaarallinen.

– Kyllä se punainen väri kovasti huolestuttaa. Punainen on vaaran väri, joten kyllä tässä on syytä pelätä. Suosittelen kaikkia reagoimaan asiaan pelolla, kertoo uusiseelantilaisen Victoria University of Wellingtonin tutkija James Renwick.

Asiasta uutisoivan The Guardianin mukaan Uudelle-Seelannille kuuluvien Chathamsaarten tuntumassa sijaitsevalla, vähintään miljoonan neliökilometrin laajuisella alueella vesi on noin 6 celsiusastetta lämpimämpää kuin normaalisti tähän vuodenaikaan.

– Kyseessä on tämän hetken suurin keskimääräistä lämpimämpi alue koko planeetalla. Normaalisti lämpötilat alueella ovat noin 15 astetta, kun ne ovat nyt noin 20 astetta, sanoo Renwick.

Tutkijat uskovat ilmiön johtuvan sulkukorkeapaineeksi eli antisykloniksi kutsutusta sääilmiöstä, joka tarkoittaa laajaa ja pitkään paikallaan pysyvää korkeapaineen aluetta. Ilmiön seurauksena tuulet tyyntyvät alueella lähes kokonaan ja paikallaan seisova ilma pääsee lämpenemään.

New Zealand Herald -lehden mukaan syyskuussa alueen meriveden lämpötilan havaittiin ensimmäisen kerran vuosiin olevan keskimääräistä alhaisempi. Tämän jälkeen sekä ilman että meriveden lämpötilat ovat kuitenkin nousseet taas tavallista korkeammiksi.

Lehden haastattelema tutkija uskoo lämpimän läiskän olevan lähinnä pintavettä, joka sekoittuu sään muuttuessa viileämpään meriveteen.

– En usko sen olevan merkki ilmaston lämpenemisestä tai mistään sellaisesta, valtameressä vain tapahtuu tällaista välillä. Sikäli kun tiedän, kyseessä on vain alue jossa aurinko on paistanut paljon eikä tuulta ole paljon ollut, sanoo kansallisen meri- ja ilmastotutkimuslaitoksen meteorologi Nava Fedaeff.

Asiantuntijat ovat Fedaeffin lausunnosta raivoissaan. Poikkeavien sääolosuhteiden yhteydessä tehdyt pelkoa välittävät uutiset ovat tärkeä väline ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

– Nyt tämä yksi urpo veti pohjan koko uutiselta. Idiootti! manaa Renwick.

Lähde: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006355434.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *