YK:n pääsihteeri ilmastokokouksen aluksi: Ihmiskunnan on valittava toivon tai luovuttamisen välillä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on avannut YK:n ilmastokokouksen korostamalla, että ilmastokriisin edessä ihmiskunnan on valittava toivon tai luovuttamisen välillä. Guterresin mukaan vaarana on, että päädymme kuin unissakävelijät pisteeseen, josta ei enää ole paluuta.

– Haluammeko todella tulla muistetuksi sukupolvena, joka hautasi päänsä hiekkaan ja puuhasteli pikkuasioiden kanssa, kun planeetta paloi, Guterres kysyi avajaispuheessaan.

Asiantuntijoiden mukaan Guterresin huoli on aiheellinen. Tutkimusten mukaan valtaosa ihmisistä kaavailee pään hiekkaan hautaamista lähikuukausina. Ilmiö on huolestuttava.

– Se voi olla hengenvaarallista, koska hiekan alla on erittäin vaikea hengittää, varoittaa HUS:n asiantuntijalausuntopäivystyksen erikoislääkäri Lasse Latteusvaara.

Myös Guterresin mainitsema pikkuasioiden kanssa puuhastelu huolestuttaa asiantuntijoita. Esimerkiksi joulukorttien kirjoittelu ja villasukkien kutominen saa asiantuntijoilta kritiikkiä.

– Tyhmää hommaa, analysoi Latteusvaara.

Mitkään ilmastotoimenpiteet eivät tule hetkeäkään liian aikaisin. Ilmastokokouksen alla marraskuun lopulla YK:n ympäristöohjelma julkisti raportin, jonka laskelmien mukaan päästövähennyksissä tarvitaan valtavasti lisää kunnianhimoa. Jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen, päästöjen leikkaamistavoitteet on viisinkertaistettava.

Raportti varoittaa, että jos ilmasto lämpenee samalle tasolle, missä se oli keskiajan lämpökaudella, seuraukset ovat tuhoisat. Kaikki varmasti muistavat, miten keskiajalla ollut lämpökausi, jolloin lämpötilat olivat nykyistäkin korkeammat, johti koko eläinkunnan sukupuuttoon kuolemiseen. Jos ihmiskunta ei nyt ryhdy toimiin, tuo tragedia uhkaa toistua.

Lähde: https://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2585308

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *