YK:n pääsihteeri syytti valtioita poliittisen tahdon puutteesta ennen tärkeää ilmastokokousta – piste, josta ei ole paluuta, on näköpiirissä

YK:n ilmastokokous alkoi maanantaina Espanjan Madridissa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres totesi sunnuntaina, että maailman valtioiden toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat olleet ”täysin riittämättömiä” ja, että käännekohta, jonka jälkeen ei ole enää paluuta entiseen, saavutetaan pian, jos riittäviin toimiin ei ryhdytä. Guterresin mukaan toistaiseksi valtiot eivät ole osoittaneet ”poliittista tahtoa” ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Meillä on edessämme kansainvälinen ilmastokriisi ja piste, josta ei ole paluuta, ei ole enää horisontin toisella puolen vaan se on näköpiirissä ja viilettää meitä kohti. Ettekö te tajua, että maailmanloppu on jo ovella!, Guterres varoitti AFP:n mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan Guterresin lausunto on tieteellisestä näkökulmasta ehdottoman tarkka. Ilmastonmuutosuutisten haastattelema asiantuntija vahvistaa, että Guterresin mainitsema piste ei tosiaankaan ole enää horisontin toisella puolella. Uusimpien tutkimusten mukaan piste on selkeästi havaittavissa mittalaitteilla.

– Ei se enää siellä horisontin takana ole. Kyllä se näkyy, ja on todella lähestymässä ovea. Kaukoputkella kun katsoo, niin siellä näkyy se kohti viilettäminen ihan selkeästi. Tämä on tieteellinen tosiasia, toteaa ilmastoasiantuntija Katri Kaunis-Kielikuva Helsingin yliopiston ilmastonmittauslaitokselta.

Lähde: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006328229.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *