Yrityksille ilmastostressitesti? – Tutkija: ”Käytännössä moni organisaatio tulee menemään konkkaan”

Yrityksille tarvittaisiin ilmastostressitestit, ajattelee digitaalisen työn tutkija, sosiologi Esko Kilpi. Malli on parhaillaan kiivaan kehityksen alla.

Pankeille stressitestit ovat olleet rutiinikäytäntö jo kauan. Hiljattain Englannin keskuspankki ilmoitti uusista brittiläisille lainoittajille ja vakuutusyhtiöille tehtävistä ilmastostressitesteistä, joissa koetellaan finanssialan pärjäämistä pahimmillaan neljä astetta lämmenneessä maailmassa.

Ensimmäiset tulokset saadaan vuoden 2021 jälkipuoliskolla.

– Neljän asteen muutos tarkottaisi maailmanlopun kaltaista kauhuskenaariota, jossa yhteiskunta ajautuisi täydelliseen kaaokseen. On tärkeää, että finanssialan yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa normaalisti myös maailmanlopun jälkeen, painottaa Kilpi.

Muuan muassa yritysten taseet käydään läpi hyvin tarkkaan haavoittuvuuksien varalta. Eri erät katsotaan suhteessa ilmastonmuutoksen tuomiin muutoksiin.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa hiiliteollisuuden tasearvot ovat laskeneet yli 90 prosenttia. Saudi-Arabian öljy-yhtiön pörssilistautumisessakin keskeinen pyrkimys on riskin hajauttaminen. Hyvällä suunnittelulla maailmanlopun aiheuttamat riskit saadaan neutralisoitua, Kilpi sanoo.

Lisäksi tarkastellaan vielä tällä hetkellä voimakkaasti subventoitua, valtioiden tukemaa toimintaa. Siitä esimerkkinä Kilpi käyttää kaivosteollisuutta, jonka päästöt ovat ”katastrofaalisen kauhea juttu”.

– Lähdetään katsomaan, että mitä jos joudutaan maksamaan oikea hinta asioista, mitä meille sitten tapahtuu. Käytännössä moni organisaatio tulee menemään konkkaan. Tämä voi aiheuttaa arvaamattomia ketjureaktioita. Ihmiskunnan kannalta olisi katastrofaalinen tilanne, jos näiden yritysten joukossa olisi suuria finanssialan toimijoita. Planeetta ei yksinkertaisesti voi tulla toimeen ilman pankkeja tai sijoitusyhtiöitä, Kilpi varoittaa.

Kilpi puhuu kahden vuoden aikaikkunasta, jonka aikana voidaan vielä tehdä jotakin.

– Jos meillä ei kahden vuoden sisällä ole näitä standardeja olemassa, niin sitten ollaan diktatorisessa lähestymistavassa, joka näkyy tavalla, jota ei voida ennustaa.

Maailmalta poliittista tahtoa ilmastonmuutoksen hillintään ei tunnu löytyvän riittävästi.

– Tämä on juuri se syy, miksi fiksuimmat yritykset ovat nyt liikkeellä. Ne määrittelevät, että talous on moraalijärjestelmä, ja kaikki talouden päätökset ovat moraalisia päätöksiä. Finanssiala on tunnettu sen korkeista moraalistandardeista, joten uskon, että ainakin finanssialan yrityksen selviävät näistä haasteista, Kilpi vakuuttaa.

Lähde: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/37876589-438a-4238-8434-92638be585bc

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *