Australian hallitus: Pensaspalot eivät liity ilmastonmuutokseen

Australiassa ovat liekehtineet viikkokausia valtavat pensaspalot, mutta maan hallitus on yhä tiukasti sitä mieltä, että ilmastonmuutoksella ja tulipaloilla ei ole yhteyttä toisiinsa. Tutkijat, tavalliset australialaiset ja palojen uhrit ovat kuitenkin toista mieltä.

Pääministeri Scott Morrison ja hänen emissiovähennysministerinsä Angus Taylor sanovat, että Australian ei tarvitse leikata hiilipäästöjä aggressiivisemmin maapallon lämpenemisen hidastamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että maa on keskellä kolme vuotta kestänyttä kuivuuskautta ja ennen näkemättömiä pensaspaloja.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on keskeinen tekijä pensaspalojen taustalla.

– Yksi keskeinen tekijä palojen intensiteetissä, laajentumisessa ja alueessa on lämpötila. Olemme kokeneet Australiassa juuri ennätyskorkeita lämpötiloja, sanoi Mark Howden, joka johtaa Australian kansallisen yliopiston ilmastonmuutosinstituuttia.

Howden pitää pääministerin lausuntoa epätieteellisenä.

– Tutkimusten mukaan lähes kaikki australialaiset ovat sitä mieltä, että maastopalot johtuvat ihmisten aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Asiasta on selkeä konsensus, joten siitä ei enää tarvitse keskustella. Morrison on yksinkertaisesti väärässä, joten hänen näkemyksillään ei ole mitään painoarvoa, toteaa Howden.

Howdenin mukaan on vaarallista, että julkisessa keskustelussa annetaan puheenvuoroja yleistä mielipidettä vastustaville tahoille. Hän kannattaa lainsäädännön muuttamista niin, että julkisesta ilmastonmuutoskeskustelusta saataisiin väärät mielipiteet pois. Ratkaisuksi Howden esittää pressikortin tapaista keskustelupassia.

– Olisi kaikkien kannalta parempi, että ilmastonmuutoksesta saisi puhua julkisesti vain YK:n myöntämällä keskustelupassilla, joka takaisi mielipiteiden oikeellisuuden.

Lähde: https://www.hameensanomat.fi/uutiset/australian-hallitus-pensaspalot-eivat-liity-ilmastonmuutokseen-1005840/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *