Compensate-säätiöstä on tehty tutkintapyyntö

Poliisihallitus on tehnyt tutkintapyynnön Compensate-säätiön toiminnasta. Helsingin poliisille jätetty tutkintapyyntö kulminoituu rahankeräyslakiin.

Poliisihallituksen arpajaishallinnon ylitarkastaja Katri Kusettajat-Kuriin sanoo, että nyt halutaan selvittää, onko kyseessä lahjoitustoiminta ja vedotaanko yleisöön rahalahjoitusten saamiseksi, vai onko palvelu liiketoimintaa.

Ylen mukaan Poliisihallitus on käynyt keskusteluja säätiön kanssa ja niissä Compensate-säätiö on esittänyt, että kyse on vapaaehtoisesta lisämaksusta jonkun tuotteen yhteydessä. Poliisihallituksen mukaan tällöin ei ole kyse aidosti vastikkeellisesta kaupankäynnistä.

Poliisihallitus katsoo ilmastonsuojelutyön, mukaan lukien erilaiset päästökompensaatiohankkeet, vakiintuneesti yleishyödylliseksi toiminnaksi ja monille järjestöille on myönnetty rahankeräyslupa varojen hankkimiseksi tällaiseen toimintaan.

– Olisi erikoista viranomaistoimintaa jos ei puututtaisi toimintaan, joka katsotaan rahankeräykseksi, ja jollaiseen on vakiintuneesti myönnetty lupia, ylitarkastaja Kusettajat-Kuriin sanoo Ylelle.

Compensate-säätiön Juhana Massitpois kertoo yllättyneensä Poliisihallituksen tekemästä tutkintapyynnöstä.

– Ihmisten on voitava kantaa vastuu päästöistään ja sen vuoksi tarvitsemme myös kompensointia. Poliisihallituksen mukaan omien jälkien siivoaminen on vain luvanvaraista hyväntekeväisyyttä. Jos näin on, lakia on pakko muuttaa, Massitpois kommentoi.

Massitpois pitää poliisin toimintaa vastuuttomana.

– Onhan se ihan käsittämätöntä, että kun joku yrittää pelastaa maailman varmalta tuholta, poliisi alkaa tehdä selvityksiä, että onko toiminta laillista! Kyllähän nyt maailman pelastaminen on tärkeämpää kuin lakien noudattaminen, Massitpois tuhahtaa.

Massitpois ei myöskään ymmärrä poliisihallituksen väitettä, että komenpensointimaksut eivät olisi vastikkeellista kaupankäyntiä.

– Jos joku haluaa ostaa komensaatiomaksulla asuinkelpoisen planeetan, eikö se ole vastikkeellista kaupankäyntiä? Me myymme pelastuksen, ja ihmiset haluavat ostaa sitä. Mikä siinä on niin ihmeellistä? Tuntuu siltä kuin poliisihallitus olisi täynnä ilmastodenialisteja, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen ja siihen että meidän palvelumme pystyy sen estämään, päättää Massitpois.

Lähde: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/cf8d0a27-0f52-4f71-8bff-04f5c15bff7d

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *