Kansanedustajat Yrttiaho ja Mustajärvi: Ilmastosyyt puoltavat hävittäjähankkeen uudelleenarviointia

Vasemmistoliiton kansanedustajat Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi ovat huolissaan HX-hankkeen ilmastovaikutuksista.

Hornet-kalusto on määrä korvata 64 uudella monitoimihävittäjällä.

– HX-hanke on ilmaston kannalta erittäin haitallinen. Hävittäjät kuormittavat ilmastoa muihin kalustotyyppeihin nähden kohtuuttoman raskaasti, kansanedustajat toteavat.

Sotilastoiminta aiheuttaa kuusi prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä Scientists for Global Responsibility -järjestön laskelmien mukaan. HX-hankkeessa vahvoilla olevan amerikkalaisen F-35-hävittäjän ilmastopäästöjen on arvioitu olevan yhden tehtävän osalta 28 hiilidioksiditonnia.

– Kaikkialla vaaditaan ilmastotalkoita, mutta sotilastoiminnan aiheuttamista päästöistä ei edes keskustella, Mustajärvi ja Yrttiaho hämmästelevät.

He ovat jättäneet HX-hankkeen ilmastovaikutuksista kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Antti Kaikkoselle.

– Polttomoottorikäyttöisten hävittäjien päästöt ovat kohtuuttoman korkeat. Meidän tulisi ehdottomasti siirtyä sähkömoottorilla toimiviin hävittäjiin, toteaa Yrttiaho.

– Minua huolestuttaa myös panssarivaunujen päästöt. Onko nykyaikana mitään järkeä käyttää polttomoottorikäyttöisiä panssarivaunuja, kysyy Mustajärvi.

Molemmat kansanedustajat kannattavat puolustusvoimien siirtymistä sähkömoottorikäyttöisiin ajoneuvoihin.

Lähde: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4192139-kansanedustajat-yrttiaho-ja-mustajarvi-ilmastosyyt-puoltavat-havittajahankkeen-uudelleenarviointia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *