Suomalaiset pohtivat vastuullisuutta matkaillessaan, mutta harva kompensoi esimerkiksi lentämisen päästöjä

Suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, kertoo Matkamessujen matkailututkimus.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suunnittelevat matkoja kotimaankohteisiin sekä Ruotsiin, Viroon ja Etelä-Eurooppaan. Rantalomille suunnataan aiempaa useammin, ja kaupunkilomat ulkomailla säilyttävät asemansa, mutta myös kotimaan kaupunkikohteet kiinnostavat.

Matkailun vastuullisuus puhuttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen vuoksi, ja suomalaiset miettivät kyselyn mukaan vastuullisuutta aiempaa enemmän.

Lähes puolelle vastaajista paikallisen kulttuurin säilyttäminen on matkan tärkein vastuullisuuteen liittyvä valintakriteeri. Tärkeänä pidettiin myös tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ja luonnon moninaisuuden säilyttämistä.

Sen sijaan muut vastuullisuuteen liittyvät valintakriteerit jäävät tutkimuksen mukaan vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi lentojen hiilidioksidipäästöjä on kompensoinut vain joka kymmenes vastanneista. Joka neljäs kokee myös, ettei päästöjen kompensointi ole kiinnostava asia.

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten välinpitämättömyys hiilidioksidin myrkyllisyyttä kohtaan on vaarallinen ilmiö. Compensate-säätiön Juhana Massitpois on tilanteesta huolissaan.

– On todella huolestuttavaa, että suomalaisia kiinnostaa aiheutettujen päästöjen kompensointi näin vähän, toteaa Massitpois.

Ratkaisuksi Massitpois ehdottaa valtion puuttumista asiaan.

– Jos ihmiset eivät suostu itse toimimaan vastuullisesti, valtion tulisi puuttua asiaan lainsäädännöllä. Pakollisten kompensaatiomaksujen avulla suomalaiset voisivat pelastaa maailman, vakuuttaa Massitpois.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11158010

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *