Yllätyskäänne! Lämpöaalto peruttu, pakkanen iskee heti takaisin

Suomen ylle rantautui perjantaina lämmintä ilmamassaa. Hetken aikaa ehti jo vaikuttaa siltä, että talvi on peruttu. Huomiseen lauantaihin mennessä säässä tapahtuu yllätyskäänne.

– Nyt on hyvin lämmintä, mutta selkeä muutos on tapahtumassa. Tuolla puolentoista kilometrin korkeudessa on ollut lämmintä ilmamassaa, mutta huomenna virtaus kääntyy jo pohjoiseen ja sää kylmenee, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso kertoo Iltalehdelle.

Rannikolla on ollut myös myrskypuuskia. Tuulta on ollut paikoin jopa 21 metriä sekunnissa.

Tänään perjantaina on hyvin lauhaa, mutta huomenna lauantaina sää kylmenee koko maassa. Ensi yöstä on tulossa selkeä ja lämpötila tippuu pakkaselle.

Yllätyskäänne säässä on asiantuntijoiden mukaan kiistaton todiste ilmastonmuutoksesta. Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolan mukaan hiilidioksidipäästöille on laitettava loppu.

– Eihän säässä koskaan aiemmin ole tapahtunut mitään näin radikaaleja muutoksia. Tämä on aivan poikkeuksellista, ja täysin ihmisen saastuttamisen syytä, Aaltola vakuuttaa.

Aaltola uskoo, että Suomessa tapahtunut säätilojen yllätyskäänne johtaa kansalaisten protestointiin.

– Ihmiset haluavat muutosta. Meidän tulisi ehdottomasti luopua vanhoista kankeista rakenteista, jotka haittaavat ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Esimerkiksi kansallinen itsemääräämisoikeus on täysin vanhentunut yhteiskuntamalli, josta tulisi luopua, toteaa Aaltola.

Lähde: https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/deafa27a-f8ed-4fcb-8742-513d3157a552

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *