Lehtopöllöjen väri alkoi muuttua Suomessa lämpenevän ilmaston vuoksi – tutkija huolestui: ”Muutokset voivat olla hyvinkin radikaaleja”

Ruskeat lehtopöllöt ovat yleistyneet Suomessa suhteessa harmaisiin lajitovereihinsa ilmastonmuutoksen lyhennettyä lumipeitteistä aikaa, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Ruskeat yksilöt erottuvat lumisessa ympäristössä paremmin kuin lumettomassa, kun taas pohjoisempien seutujen harmailla yksilöillä tilanne on päinvastainen. Harmaa väri näyttää Koskenpadon mukaan olevan pohjoisten lehtopöllöjen sopeuma lumisiin olosuhteisiin.

Nyt lumettomat talvet ovat tutkijoiden mukaan saaneet aikaan sen, että ruskeat lehtopöllöt ovat yleistyneet myös Suomessa suhteessa harmaisiin lajitovereihinsa.

– Olemme seuranneet pesivien lehtopöllöjen väritystä, ja ruskeiden osuus on kasvanut karkeasti 20:stä prosentista 50:een prosenttiin 50 vuoden aikana. Eli tällä hetkellä ruskeita ja harmaita on siis ”vasta” noin yhtä paljon. Edelleen on vaihtelua suuntaan ja toiseen yksittäisten vuosien välillä, mutta tämä ruskeiden yleistyminen on havaittu pitkällä aikavälillä, tutkija Katja Koskenpato sanoo.

Hyvä ja toimiva suojaväritys suojaa lehtopöllöä muun muassa kanahaukan tai huuhkajan saaliiksi joutumiselta. Siitä on kuitenkin hyötyä myös päivällä lepääville pöllöille.

– Pienet tiaiset ja rastaat saattavat huomata päivälevolla olevan lehtopöllön ja alkaa häiriköidä sitä, mikä stressaa ja kuluttaa lintua.

Tutkimuksissa on Koskenpadon mukaan saatu viitteitä siitä, että ruskealla lehtopöllöllä olisi harmaata pöllöä kuluttavampi elämäntyyli.

– Ruskealla muodolla on suurempi energiankulutus ja siten myös energian tarve. Tämä toimii elinympäristöissä, jossa resursseja on runsaasti saatavilla, kuten eteläisemmässä Euroopassa. Harmaan ”hillitympi” elämäntyyli taas sopinee paremmin tänne Suomeen, jossa olosuhteet ovat ankarammat.

Koskenpato pitää tutkimustulosta merkittävänä.

– Se kertoo selvästi ilmastonmuutoksen vaikutuksesta eliölajeihin. Siitä, miten ne suhtautuvat ilmastonmuutokseen tai pystyvätkö ne sopeutumaan siihen. Jos emme pian ratkaise ilmastokriisiä, meillä on kohta käsillä stressaantuneiden lehtopöllöjen burn out -epidemia.

Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006403957.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *