Maailman merivirtaukset ovat kiihtyneet lähes kaikkialla, kertoo tutkimus – Synkimpienkin ennusteiden mukaan tämän piti tapahtua vasta vuosikymmenien päästä

Suuri osa maailman merivirtauksista on alkanut kiihtyä viime vuosikymmenien aikana, ilmenee keskiviikkona julkaistusta tutkimuksesta. Tieto on yllättänyt tutkijat, koska tähän asti merivirtausten kiihtymisen on oletettu alkavan vasta sitten, kun ilmaston lämpeneminen on edennyt paljon nykyistä pidemmälle.

Science Advances -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 76 prosenttia maailman merivirtauksista on kiihtynyt, kun mitataan virtausten nopeutta 2 000 metrin syvyyteen asti. Eniten virtaukset ovat kiihtyneet trooppisilla merialueilla ja etenkin Tyynellämerelle, kertoo tutkimuksesta raportoinut Washington Post.

Tutkimus antaa jälleen lisävalaistusta siitä, miten ilmaston lämpeneminen muuttaa myös valtamerten toimintaa. Merenpinnan nousemisen lisäksi etenkin merivirtausten liikkeet voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla maapallon ilmastoon.

– Maa on potilaamme, ja me etsimme oireita siitä, miten se reagoi ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasujen määrän kasvuun, sanoo Washington Postissa yksi tutkijoista, NOAA:n Michael McPhaden. ”Tämä on jälleen yksi oire.”

Tutkijat eivät ole vielä varmoja, mitä kaikkia seurauksia merivirtausten kiihtymisellä on. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa tärkeisiin alueisiin mantereiden itärannikoilla, missä useat virtaukset ovat kiihtyneet.

– Emme vielä tiedä mitä seuraukset tulevat olemaan, mutta olemme varmoja siitä, että ne ovat katastrofaaliset. Elämme keskellä ilmastokriisiä, toteaa Mc Phaden.

Tutkijat myöntävät, että pelkät kasvihuonekaasut eivät välttämättä selitä muutosta. Valtamerten luonnolliset syklit vaikuttavat myös merivirtauksiin, mutta tutkijoiden mukaan nyt havaitut muutokset eivät mahdu luonnollisen vaihteluvälin sisään. Lisäksi valtamerissä on havaittu viime aikoina paljon muitakin isoja muutoksia.

– Emme ole varmoja siitä mikä tämän muutoksen on aiheuttanut, mutta olemme varmoja siitä, että se johtuu ihmisen toiminnasta, McPhaden vakuuttaa.

Lähde: https://tekniikanmaailma.fi/maailman-merivirtaukset-ovat-kiihtyneet-lahes-kaikkialla-kertoo-tutkimus-synkimpienkin-ennusteiden-mukaan-taman-piti-tapahtua-vasta-vuosikymmenien-paasta/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *