Puun pienpoltto jo suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen päästölähde Suomessa

Puun pienpoltto on jo suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen päästöjen lähde Suomessa, käy ilmi tuoreesta väitöskirjasta. Asiaa selvitti Suomen ympäristökeskuksen tutkija Mikko Savolahti.

Tutkimuksen tulosten mukaan pienpoltto aiheuttaa Suomessa vuosittain 200 ennenaikaista kuolemaa. Lisäksi pienpoltto kiihdyttää osaltaan ilmastonmuutosta.

Puun pienpoltto on noussut isoimmaksi hiukkaspäästöjen lähteeksi, koska muilla sektoreilla on onnistuttu vähentämään tehokkaasti ilmansaasteiden päästöjä.

Puunpolton suosio on Suomessa entisestään kasvanut. Tilanne on sama monissa Euroopan maissa.

Asiantuntijoiden mukaan jokainen suomalainen, joka lämmittää omakotitaloaan talvella polttamalla puuta, on osasyyllinen ilmastokatastrofiin.

– On erittäin vastuutonta lämmittää kotiaan puulla. Täytyy olla uskomattoman välinpitämätön ja itsekäs, jos kokee olevansa oikeutettu tuhoamaan koko planeetan vain sen takia, että ei halua lämmittää taloaan sähköpattereilla, toteaa Fortumin viestintäjohtaja Outi Omalehmä-Ojassa.

Vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo on luvannut puuttua asiaan.

– Olemme valmistelemassa esitystä takkaverosta. Nämä tuhopolttajat on saatava kuriin, sanoo Ohisalo.

Ministeri haluaa nostaa esiin myös metsästysseurojen vastuun.

– Metsästysporukoissa on tapana polttaa nuotiota. Tämä on barbaarinen aikansa elänyt tapa, joka ei kuulu enää tähän päivään. Tulemme esittämään, että metsästyslupia myönnetään vain niille metsästysseuroille, jotka ovat todistettavasti siirtyneet nuotioiden polttamisesta sähkökäyttöisiin nuotion vastikkeisiin, lupaa Ohisalo.

Ministerin mukaan käynnissä on myös selvitys puolustusvoimien telttakamiinojen korvaamisesta sähkökäyttöisillä lämmittimillä.

Lähde: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006422446.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *