Tutkimus ennustaa ihmisten tyhmenevän vuosisadan loppuun mennessä – syynä liikaa kohonneet hiilidioksiditasot

Korkeiden hiilidioksidipitoisuuksien haitat ajattelulle esimerkiksi huonosti ilmastoiduissa koululuokissa on tiedetty pitkään, mutta tulevaisuudessa voimme olla tilanteessa, jossa ulkoilman hiilidioksiditasot ovat niin korkeat, että sisäilma on haitallista kaikkialla.

Tutkimus julkaistiin GeoHealth-tiedelehdessä, ja siinä mallinnettiin erilaisten ulkoilman hiilidioksiditasojen vaikutuksia sisäilman hiilidioksiditasoihin. Olemassa olevan tutkimustiedon perusteella tutkijat arvioivat myös millaisia vaikutuksia tällä olisi ihmisen ajatteluun ja kognitiivisiin toimintoihin.

Jos globaalit hiilidioksidipäästöt jatkuvat nykyisellä tasolla, tutkijoiden mukaan vuonna 2100 hiilidioksiditasot voivat monissa paikoin olla sisätiloissa tasolla, joka aiheuttaa huomattavaa haittaa ajattelulle. Aiempien tutkimustulosten valossa tämä tarkoittaisi 25 prosenttia heikompia tuloksia päätöksentekoa mittaavissa testeissä ja 50 prosentin pudotusta monimutkaisempaa, strategista ajattelua mittaavissa testeissä. Ilmanvaihdon parantaminen ei juurikaan auttaisi tilanteessa, jossa myös ulkoilman hiilidioksiditasot ovat korkeat.

Mallinnukseen tulee suhtautua vakavasti, koska meneillään oleva korona-pandemia on todistanut, että mallinnukset ovat aina ehdottoman tarkkoja ja luotettavia.

Lähde: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkimus-ennustaa-ihmisten-tyhmenevan-vuosisadan-loppuun-mennessa-syyna-liikaa-kohonneet-hiilidioksiditasot/7816228

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *