Oikaisu ja anteeksipyyntö

Marraskuun 25. päivä vuonna 2019 Ilmastonmuutosuutiset julkaisi artikkelin otsikolla Lastenkirjailija Kaisa Happonen päätti uskaltaa saada toisen lapsen ilmastoahdistuksesta huolimatta: ”Ei ole mikään yksinkertainen asia olla raskaana tässä ajassa”

Ilmastonmuutosuutisten käyttämä web-hotelli ilmoitti toimitukseemme, että kyseinen artikkeli (jota emme valitettavasti saa pois Googlen välimuistista) on poistettu. Syy tähän on Sanoma Oy:n tekemä valitus tekijänoikeuksista. Sanoma lähetti valituksen TTVK:n (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) lakimiehen Roosa Hasun kautta todeten, että Ilmastonmuutosuutisten tekemä juttu Vauva-lehden artikkelista rikkoo tekijänoikeuksia. Valituksessa todetaan:

It has brought to our attention that parts of Sanoma’s copyright protected article of have been made available without its authorization through your website. Also, these parts of the article are modified without authorization. This is an infringement of the copyright holder’s rights. On behalf of the copyright holder, we kindly ask you to remove (or block access to) an article that was made available to the public without the authorisatipn of the copyright holder on your website: 
https://www.ilmastonmuutosuutiset.fi/2019/11/lastenkirjailija-kaisa-happonen-paatti-uskaltaa-saada-toisen-lapsenilmastoahdistuksesta-huolimatta-ei-ole-mikaan-yksinkertainen-asia-olla-raskaana-tassa-ajassa/

Web-hotelli WebFactionin meille lähettämässä viestissä todetaan näin:

The original article is based on an interview of a pregnant woman who has a climate anxiety. The reported infringing article is using the statements of this pregnant woman in a misleading context. The writer of the infringing article does not have a permission to use any parts of the original article. Therefore, there is a copyright infringement.  

Koska Vauva-lehti on poistanut palvelimeltaan alkuperäisen artikkelin, emme valitettavasti pysty tarkastamaan miltä osin tekemämme artikkeli oli virheellinen. Saattaa olla, että virhe oli tässä kohdassa:

– Luin juuri, että ahdistus on normaalireaktio näin suuren kriisin edessä. Että asiantuntijoiden mukaan meidän kuuluukin olla ahdistunut. Tieto helpotti, sillä koen, että on parempi tehdä niin kuin asiantuntijat suosittelevat.  

Saattaa myös olla, että virhe oli tässä kohdassa:

Happonen yrittää toimia, tehdä oikeita valintoja arjessaan: matkustelun vähentäminen, hybridiauto, kasvisruokavalio, kierrätys, kompensaatiomaksut ilmastorahastoille ja oman kirjan promotoiminen lehtihaastatteluissa eivät tunnu omassa arjessa uhrauksilta. Varsinkaan, jos niillä voi vaikuttaa lasten tulevaisuuteen.

Toimituksemme epäilee, että myös tässä kohdassa on saattanut tulla virhe:

– Tajusin, että tämä syntymätön lapsi kohdussani aiheuttaa ekokatastrofin. On käsittämätöntä, miten välinpitämättömiä nuoremmat sukupolvet ovat ympäristöstä, Happonen ihmettelee. 

Jos virhe ei ollut edellisissä kohdissa, sen on täytynyt olla tässä:

–  Meillä pohjoisen pallonpuoliskon ihmisillä on palloa eniten rasittava tapa elää, mutta akuutit kärsijät ovat vielä muualla. Oikeastaan suomalaiset ovat kaikkein pahin ekokatastrofin aiheuttaja maailmassa. Sitä paitsi paljon puhutaan ilmastonmuutoksesta, mutta koko ajan pitäisi muistaa, että kyseessä on myös luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, lajikato. Kaikki varmasti muistavat miten hirvittävää tuhoa keskiajalla ollut lämpöjakso, jolloin lämpötilat olivat vielä nykyistäkin korkeammat, aiheutti eläinkunnassa. Se synnytti aivan hirvittävää tuhoa, Happonen kertaa historiaa.  

Koska emme pysty varmistamaan missä teimme virheen, joudumme hieman arvailemaan, mutta varmasti jokin edellä mainituista kohdista oli jollain tavalla alkuperäisesta Vauva-lehden artikkelista poikkeava. Pyydämme virhettämme anteeksi polvistumalla ja todeten: Anteeksi että valkoisen lihaa syövän heteromiehen etuoikeutemme sai meidät kirjoittamaan artikkelin, joka oli rasistinen, sovinistinen ja alkuperäiskansoja loukkaava. Siirrymme korkeasta polviasennosta maakuulle kasvot kohti maata, ja ripottelemme yllemme tuhkaa. Myöhemmin illalla valamme ihomme päälle tervaa, johon kiinnitämme perinteen mukaisesti, mutta lintujen oikeuksia loukkaamatta, höyheniä. 

Lisäksi vannomme valan, että emme enää koskaan loukkaa kenenkään tunteita: Lupaan ja vannon, kautta kiven ja kannon, jos sanani syön, niin mörökölli minut vieköön.

Koemme velvollisuudeksemme myös informoida parodiaan erikoistunutta lakiasiaintoimisto Turrea, että parodian laillinen asema Suomessa on päättynyt, ja että uutisia parodioivien artikkeleiden kirjoittaminen on kielletty. Erityisen kiellettyä on myös tehdä parodiaa, joka paljastaa uutisissa haastateltujen ihmisten hyvesignaloinnin, tekopyhyyden ja logiikan puutteen.

”Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan parodian tunnusmerkkien täyttymiseen riittää, että parodiassa viitataan alkuperäiseen teokseen ja ilmaisu poikkeaa selvästi alkuperäisestä. Lisäksi edellytetään, että parodia on huumorin tai pilailun ilmentymä.” (https://parodia.turre.com/parodia-ja-laki/)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *